Taifuunit eivät ole ainoita luonnonkatastrofeja, jotka Japania voivat kohdata koska täällä on myös säännöllisesti maanjäristyksiä. Japani sijaitsee myös alueella jossa on paljon vulkaanista toimintaa ja Japanin tulivuorista yli 75 on aktiivisia, eli tulivuoren purkautuminenkin voi olla mahdollista. Lastemme kouluissa on harjoiteltu jo maanjäristyksiin ja muihin luonnonkatastrofeihin varautumista eri tavoin. Alueella on nimittäin hyvässä muistissa vuoden 2011 maanjäristys ja sitä seurannut tsunami joka aiheutti täällä laajaa tuhoa. Poikamme kouluun tuli kerätä lukuvuoden alussa lapsen oma hätäpakkaus, josta löytyy erilaisia välttämömyystarvikkeita, kuten vesipullo, pilaantumatonta ruokaa, pesutarvikkeita, taskulamppu, lämpölakana sekä viesti vanhemmilta. Kun keräsin tarvikkeita pakkaukseen konkretisoitui se, että elämme nyt ihan erilaisten luonnonmullistusten kanssa kuin aikaisemmin...
Tyttäremme koulussa on myös harjoiteltu miten tulee toimia tilanteessa, jossa kouluun tulee vieras ihminen ("suspicious person"). Tosin Japani on suhteellisen turvallinen maa, mutta tuntuu että asioita ei kuitenkaan oteta itsestäänselvyyksinä.
Sendain kaupungilla on hyvät ohjeistukset ja videoita englanninkielellä mm. siitä, miten toimia maanjäristyksessä ja miten jokainen asukas voi näihin varautua (löytyvät täältä). Varautumisen tärkeyttä korostetaan täällä, koska Japani sijaitsee viiden mannerlaatan välissä, eli maanjäristyksiä tapahtuu koko ajan.
Comments
Post a Comment